tisdag 20 september 2016

Borde jag avstå att belåna min portfölj?

Jag har faktiskt ganska nyligen börjat flytta över mina besparingar till Nordnet istället för Avanza. Jag ska klargöra att jag aldrig haft problem med Avanza och jag trivs jättebra där, och hittills verkar Nordnet lite svårnavigerad men det är väl bara en vanesak. Dock vid första anblick verkar Avanza ha ett lite kundvänligare design.

Så varför har jag börjat flytta över till Nordnet? Enkla svaret är pga deras knockoutlån som ger en ränta på 0,99% årligen jämfört med Avanzas som är högre. 0,99% är väldigt väldigt lite och något som lätt kommer täckas av mina utdelningar. Ja, till och med Nikes utdelningar hade räckt...

Det här med belåning har alltid varit en jobbig del för mig. Alltid avskytt lån och krediter och aldrig riktigt känt mig trygg med att jag är skyldig någon annan pengar. Jag har lärt mig acceptera det när det gäller vårt huslån för annars hade det dröjt ett bra tag innan vi kunnat flytta om jag skulle betala hela summan ur egen ficka.

Som studerande (som 31 åring!) så har jag också fått ta CSN-lån som också ges till en förmånlig ränta och där en stor del sparas då jag tänker att jag tjänar på det så länge min avkastning slår räntan och nog ska jag kunna få högre avkastning?

Lite så har jag börjat resonera med Nordnets knockoutlån också. Jag kan belåna mig med upp till 40%, vilket ganska enkelt betyder att jag kan höja min årliga utdelning med 40% direkt, om jag ej tar med räntan i beräkningen. Rent ekonomiskt verkar det ju logiskt att om jag kan låna pengar till 0,99% och "låna ut dem" till företag i form av aktieköp och få tillbaka runt 4% så är det bara att köra.

Sen är det det här med att sova tryggt om natten. Jag vill kunna köpa aktier när jag får lönen och inte tänka mer på mina köp förrän den dagen jag tänker använda pengarna. "Buy and Hold" strategin är något som jag anammar och där kan jag känna att om jag lägger in belåning så blir portföljen mer riskfylld och jag kommer nog börja kolla mina innehav oftare.

Jag är ganska säker på att ja sidan väger mycket tyngre än nej sidan men jag ska fundera veckan ut och sen bestämma mig om jag ska ta steget.

För nog borde det vara säkert att belåna portföljen och investera i stora stabil företag med runt 3-4% utdelning???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar