söndag 2 oktober 2016

Bevakningslista Oktober

Tänkte i början av varje månad presentera aktier som jag kommer hålla ett extra öga på under månaden. Att en aktie placera i min bevakningslista betyder att den är inom räckhåll för mina kriterier och kan komma att inom kort ta en plats i min portfölj eller att en ökning av innehavet är aktuellt.

Bevakningslistan Oktober 2016:

Kopparbergs / KOBR 

Fantastiskt företag enligt nästan alla kurvor på borsdata.se. Alla kurvor pekar uppåt, tyvärr gör p/e, p/b och p/s det också och jag kan känna att det är lite kraftigt med en p/e på 25, där de senaste årens vinstökningar beror mest på en ökad vinstmarginal och inte lika på en ökad omsättning (även om det stigit helt okej).

Jag är rädd att jag överskattar soliditet men jag känner mig som allra tryggast när jag har så lite lån som möjligt, och det är en filosofi som jag tagit med mig in i investeringarna. Kopparbergs soliditet har ökat varje år och ligger runt 30% nu och jag hade föredragit en lite högre men 30% känns ändå helt okej

Varför investerar jag inte just nu? Jag tycker Kopparbergs låter intressant och de har väldigt fina resultat bakom sig. Jag kan mycket väl se att Kopparbergs på sikt blir någon sorts Coca-Cola av Sverige med stabila utdelningar och vinster. Men jag är inte beredd att betala 25 p/e just nu, mest av den anledningen att där finns billigare alternativ (Betsson, H&M, för att nämna några).

Skulle jag investerat idag och kursen stagnerat pga för högt p/e tal i dagsläget så får jag bara en utdelning på 1,6% som plåster på såren.

För övrigt har Kopparbergs en riktigt riktigt god cider. Päroncidern sitter perfekt på sommaren!

Just nu så avvaktar jag.

Intrum Justitia / IJ

Precis som Kopparbergs så är det väldigt fina ökningar, och kurvorna pekar uppåt. P/E talet känns för mig mer okej på omkring 15.

Jag skrev mer om IJ här i denna analysen. 

Jag kan mycket väl köpa IJ närsomhelst för att göra denna beskrivning kort.

Betsson / BETSS

Kan även läsa mer om i denna analysen.

Finfint företag med lite problem för tillfället. Dock ser jag detta enbart som en bra ingångspunkt och med en finfin direktavkastning så belönas man för sitt tålamod. Jag känner mig dock positiv och ser en ganska snar vändning uppåt till gamla nivåer.

Kommer köpa på mig mer vid nästa tillfälle.

Starbucks / SBUX

Blivit lite av en personlig favorit på den amerikanska marknaden. Känns relativt billig just nu då den kan köpas till långt ifrån årshögsta och framtidsutsikterna känns väldigt bra för Starbucks.

Man kan ju inte slåss av hur mycket pengar de måste tjäna vid ett besök i en av deras kaffeer. Besökte mitt första tidigare i veckan när jag var på besök i Stockholm och när jag gick förbi så kände jag att jag bara ville prova för att se vad det var som är så speciellt. Priser var ju hutlösa och att betala 42 kr för en smal kaka hade jag aldrig gjort. Det blev billigaste sortens kaffe de hade att erbjuda. Dock kunde jag fått 3 vanliga på pressbyrån för samma pris med min studentrabatt.

Jag slogs däremot av att det var ett ganska bra tryck hela tiden. Folk drogs hit.

Kommer köpa på mig mer vid nästa tillfälle.

Fram tills nästa löning (och csn!) den 25e oktober så är det främst dessa fyra aktier som är intressanta.

3 kommentarer:

 1. Klokt att avvakta med Kopparberg. Priset är allt för högt idag. Dessutom har man betydande försäljning (oklart hur mycket) i Storbritannien och kommer att missgynnas av att pundets försvagats. Och en sak till, stör mig på att de är så snåla med informationen i sina rapporter.

  Däremot helt klart köpläge i Starbucks. Förstår inte att aktien har gått så trögt. Har själv ökat i omgångar. Räknar med att den nya utdelningen som snart meddelas kommer ligga 20-25 % högre än idag. Ett häftigt företag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Great minds think alike ;)

   Känns som att många är oförstående till varför SBUX går så trögt. Jag är en av dom också. Har dock alltid tyckt att folk har perfekta förväntningar på SBUX och när det inte blir perfekt så laggar aktien. Egentligen positivt för jag vill bygga en ganska stor position i SBUX så jag tackar.

   Kul att se att du tittar in här. Jag tycker din portfölj är riktigt intressant och du har gjort så jag har köpt Canadream och Andrew Peller verkar också riktigt intressant.

   Keep up the good job!

   Radera
 2. Gillar skarpt ditt upplägg, kommer nog göra liknande bevakningsinlägg framöver om du ursäktar efterapningen ;) Bra för läsare men framförallt för en själv! Mvh KTD

  SvaraRadera