onsdag 5 oktober 2016

Hur likvid bör man vara?

Ännu en ständigt återkommande fråga innanför mitt pannben. Hur likvid bör jag vara?

Jag föredrar att alltid vara fullinvesterad. Mina pengar ska enligt mig alltid vara i arbete. Varje månad efter att alla räkningar är betalda, matkonto och bensin/bilkonto fyllda samt jag har fört över pengar till min portfölj, så har jag endast ett lågt fyrsiffrigt belopp kvar som jag ska klara mig på. Dessa pengar behöver inte gå till mat för det har vår familj redan täckt med matkontot och inte heller något annat speciellt utan mer pengar som finns vid behov om det så är en fika på stan, ny tröja osv.

Nackdelen är att dessa pengar inte på långt kan tänkas fungera som en likvid depå som jag kan fylla på portföljen vid eventuella möjligheter. Dels för att jag antagligen har behov av dom i mitt privatliv och för att det inte direkt är någon summa värd att räkna med.

Jag har läst intressanta koncept där vissa köper något varje vecka istället för varje månad. Så skulle jag kunna göra också. Sätta in hela summan men bara investera det en gång per vecka för hela månaden, säg på torsdagar. Dock är jag rädd för att bara ha pengarna på kontot och inte låta dom slita för mig. Jag slet ju trots allt för dom!

Jag har varit inne på belåning innan men inte tagit steget ännu att skicka in ansökan. Belåning skulle ju kunna funka som en likvid reserv om jag skulle uppmärksamma ett tillfälle som är för bra för att missa, tex Brexit. På Nordnet kan man ju låna upp till 40% av sin portfölj till 0,99% ränta om man uppfyller vissa krav. Detta gör ju att jag alltid kommer ha en likvid reserv på 40% (hade aldrig kunnat tänka mig belåna så mycket) om möjligheterna dyker upp.

Räntan täcks ju ganska klart av mina utdelningar, eventuella utdelningar och värdeökningar i företag jag köper kan ju med tiden ta hand om lånet av sig själv också.

Utav de två alternativ att handla veckovis eller belåning så föredrar jag nog det sista. Jag är dock väldigt konservativ av mig så vi får se när jag aktiverar belåningen på portföljen. Jag kommer iaf inte ha mer risk än att belåna max 10% åt gången. På 100,000kr är det en belåning på 10,000 och en årsränta på 99kr.

Får klura mer på detta. Hur likvida ligger ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar