torsdag 6 oktober 2016

Nytt köp: Handelsbanken

Idag tycker jag får markeras som en historisk dag. Inte bara för att jag fick min första utdelning på Nordnet (tack Alm Equity Pref) utan jag köpte mina första bankaktier!

5 oktober så köpte jag 5 st Handelsbanken B för ett pris på 120 kr/st.

Det är ingen rekordsumma men som jag varit inne på i tidigare inlägg så har jag en liten summa varje månad jag kan röra mig med som ska gå till fika eller klädesköp. Det var ifrån denna lilla summa jag kunde avvara 600 kr till att investera i Handelsbanken. Många bäckar små heter det...

Detta är alltså de första bankaktierna jag någonsin köper själv. Jag har ett sparande i Avanza Zero till barnen så där ingår ju olika banker, men jag har aldrig tagit beslutet själv att köpa en bankaktie. Varför? Inget riktigt bra svar, men har alltid haft en viss avsmak för banker. Jag förstår mig på Starbucks, Betsson, H&M med andra, men bankerna har jag aldrig riktigt förstått mig på vad jag skall leta efter.

När jag igår satt igen och kollade igenom Handelsbanken, Nordea och Swedbank så slogs jag av de höga utdelningarna och att i speciellt Handelsbankens fall så ökar eget kapital år över år och de har en ganska fin buffert med likvida medel i sina tillgångar. Tänkte forska mer i detta för efter bankrisen 2009 så har de flesta banker tiodubblat sina likvida medel.

Varför föll köpet på Handelsbanken när Nordea som exempel har en högre direktavkastning? Magkänsla är det korta svaret. Swedbank tycker jag florerar ofta i media med alla bluffmetoder som de utsätts för. Detta gör att jag kraftigt ifrågasätter deras system. I Nordeas fall så är det bara en känsla efter att ha läst lite att de inte verkar ha så nöjda kunder.

Handelsbanken, som jag själv har som bankkontor, däremot slår mig som en stabil bank som inte alltför ofta är i pressen på dåliga sidor. Jag har inte haft problem med dom heller, inte ens när en av mina föredettor har en far som är chef på mitt kontor!

Planen med Handelsbanken är att jag tänkte köpa mig lite sålänge direktavkastningen är runt 5% och eftersom jag inte riktigt förstår mig på banker så tänkte jag hålla positionen till liten på runt max 5% av portföljen.

10 kommentarer:

 1. Av alla svenska storbanker så anser jag att Handelsbanken är den mest pålitliga och respekterade. Den är välskött och har starka ägare bakom sig. Bra val, jag kör den i portföljen likaså tillsammans med SEB. I längden kanske jag avyttrar SEB och handlar på mig fler Handelsbanken för de pengarna.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite så jag kände också och därför föll lotten på Handelsbanken. Känslan är att det var ett bra val :)

   Radera
 2. Det är såklart min stora favorit som framgår i mitt innehav =) Inbillar mig att, om banker kan tjäna pengar i denna lågräntemiljö kommer det på sikt när ränteläget är högre nog ser bättre ut. Med vänlig hälsning KTD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du ju en poäng :) Sen kan jag även tycka att 5% utdelning för ett så stabilt företag är i överkant. Man kanske kan hoppas på en värdeökning pga just detta? MVH

   Radera
 3. Skall jag välja en bank så är det Handelsbanken men skall jag köpa aktier så känns SEB roligare. Har inte riktigt koll på Handelsbanken utdelning men de delar antagligen ut lite mindre än SEB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite så jag resonerade, och därför blev det Handelsbanken även i portföljen. SEB kanske kan vara värt att ta en titt på.

   MVH :)

   Radera
 4. Välkommen till Handelsbanken. Mitt största enskilda innehav. Se gärna följande länk om den goda historiken:

  http://www.dagensps.se/pengar/varldens-basta-aktie-har-rusat-19-miljoner-procent/

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Jag är säker att framtiden blir bra, om än inte lika bra som historiken!

   Radera
 5. Håller med dig och snållänningen om att SHB är den bäst skötta banken med SEB som utmanare.

  Man pratar mycket om finanskrisrisken för banksektorn. Något som det sällan talas om är teknikutvecklingsrisken. SHB sitter på stora kostnader för fastigheter, vilka man nu justerade i år. När mer nischade onlinebanker konkurrerar kommer de stela kolosserna tappa marknadsandelar. Det tar säkert tid men Avanza och Nordnet är ett exempel på värdepappersidan, andra exempel lär komma. Därför är jag lite defensiv i min syn på bankerna.

  Äger dock aktier i SHB B som är ett fint och välskött företag men nöjer mig med ett par procent av portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur pass vanligt är det egentligen att banker köper upp andra företag? Tänkte mer att ifall det blir en verklighet där nischade banker tar över mer och mer, borde väl vara rimligt för en stor bank tex SHB att helt enkelt köpa upp nämnda nischbanker?

   Har inte någon susning om hur vanligt det är att banker köper upp andra.

   Radera