tisdag 11 oktober 2016

Start thy purse to fattening

Idag tog jag steget till att börja gymma igen. Knappt några kläder passar och allt har börjat bli jobbigt med denna övervikt. Det är inte kul mer. Det enda extranöje det ger mig är när man har nytta av vikten såsom vid vattenruschkanor men tiden jag har i dom är ju lätträknad. 

Så för att göra tiden på gymmet uthärdlig så tänkte jag att jag ska lyssna ljudböcker och har laddat ner Storytel för jag kunde få det för 9 kr den första månaden. Nästan en aktie i Canadream men det fick gå för denna gången. Efter månaden är slut kostar det 99kr har jag för mig och då är vi på en Betsson nivå. Då får jag tänka över det en gång till. Man är härligt beroende när man ser allt i termer av hur många aktier man kan handla.

Anyway, första ljudboken ut är The Richest Man in Babylon. Jag har småläst den innan men tänkte jag kunde köra igenom den på Storytel. Så tänkte köra ett sammandrag i bloggen då och då om de sju lektionerna de lär ut för att nå rikedom, eller rättare sagt the seven cures.

The first cure: Start thy purse to fattening
Then Arkad turned to a humble man who had declared himself an egg merchant. "If thou select one of thy baskets and put into it each morning ten eggs and take out from it each evening nine eggs, what will eventually happen?" 
"It will become in time overflowing."
Detta stycket tolkar jag som att man ska spara (minst) 10% av sina inkomster varje månad.  Det var även det första rådet Arkad själv fick. Nämligen att man har rätt till sina egna pengar. Sparar man 10% varje månad så kommer man till slut att ha tillräckligt för att vara självförsörjande. Att enbart spara 10% hjälper inte, utan pengarna och deras "barn" måste jobba för dig men det kommer vi till i senare inlägg.

När jag tänker tillbaka på min ungdom och när jag hade mina första jobb så hade jag ingen tanke på att spara. Trots föräldrarnas ständiga tjatande så resonerade jag mer att det är mina pengar och jag kan göra vad jag vill med dom. Idag har jag ingenting att visa för mina yngre dagars inkomster och det är skrämmande att tänka på vad pengarna gick åt till. Det här med delayed gratification fanns inte på kartan och idag kan jag bara beklaga åt mig själv. Jag har däremot lärt mig en läxa och jag kommer introducera mina barn till samma tänk så fort jag anser det möjligt.

Men det här med 10% är smart och enkelt och det är därför det kommer fungera. Allt annat lika så är det trots allt att man har en extra månadslön på kontot för var 10:e månad som går.  Svårare än så är det inte!

2 kommentarer:

 1. Att träna är oerhört viktigt för mig då det gör mig gladare (frigör endorfiner, kroppens egna "må-bra hormon"), jag upplever att jag är piggare, fattar bättre beslut samt stärker mitt självförtroende. Jag hoppas att du lyckas fortsätta på gymspåret, det är en billig investering i din kropp och ditt psyke. =)
  Må bäst!
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Det hoppas jag också. Det är ganska tråkigt när man alltid somnar i soffan eller inte kan köpa de byxor man vill ha för ens storlek inte finns!

   Vi får se hur det går men detta är något jag ska tvinga mig själv att göra.

   MVH

   Radera