lördag 5 november 2016

Allt du behöver veta om preferensaktier

Jag har på senaste tiden jobbat på ett excelark som ska fungera som en tabell över alla preferensaktier (jag har inte tagit med Eniro i arket) där man kan sortera efter vad man är ute efter, och som även innehåller inlösenkurs, direktavkastning och andra nyckeltal.

Tanken var att jag skulle ha den som ett eget verktyg men så tänkte jag att det kan säkert komma någon annan till nytta också då det inte riktigt finns en uppdaterad lista. Hernhag och Petrusko har gjort bra sammanfattningar men jag vill ta det steget längre och uppdatera på iallafall månatlig basis så man kan ta en snabbtitt i detta ark och veta vad som gäller.

Just nu är inte jag investerad i någon preferensaktie men man vet inte vad framtiden ger och jag tycker alltid det är bättre att vara förberedd.

Här är två skärmdumpar över arket och arket finns även att ladda ner längre ner i detta inlägg:Kom gärna med förslag på fler nyckeltal och eventuella prospekts som jag har missat där jag lämnat dom blanka. 


Hoppas det kommer någon till användning.


10 kommentarer:

 1. Grymt bra initiativ!!! Stort tack =)

  SvaraRadera
 2. Håller med ovanstående! Snyggt sammanfattat.Och behövligt! Skall försöka sprida det vidare med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar så mycket! Det uppskattas verkligen! :)

   Radera
 3. Tusen Tack - mycket uppskattat! Du spar mig och andra läsare mycket arbete genom detta.

  Har insett att jag behöver krydda portföljen med preffar (högst 5 procent) och tittar på att ta in Akelius som är den enda jag känner mig trygg med i nuläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Glad att detta kommer till användning :)

   Jag fokuserar inte själv på preferensaktier nu men är lite sugen att få in lite kassaflöde, Akelius har jag också tittat på och verkar vara en "säker" investering.

   Radera
 4. Snyggt! Skönt att ha allt samlat på ett ställe.

  Ang. Akelius vilken är en av flera preffar jag har så håller jag med om att de i sin verksamhet känns hyfsat säkra. Man bör dock tänka på att räntan är ett stort hot och jag har valt att mixa fler preffar med högre da då risken att en höjd ränta kan slå hårt mot tex Akelius

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, skönt att du tycker det :)

   Absolut, kanske därför min magkänsla inte säger att jag ska gå in, jag vet inte. Dock tillhör som sagt Akelius, men även Balder de som jag hade kunnat tänka mig slå till på i dagsläget.

   Radera