måndag 14 november 2016

Att investera och ha ADHDDetta är någonting som bara min mor vet, då hon länge anat det, men Aktiehedonisten innehar diagnosen ADHD. Jag har dock vad jag själv erfar en väldigt mild grad utan några humörsvängningar men andra effekter. Vissa av effekterna kan göra det väldigt svårt att ligga långsiktig i aktier då det är så lätt att ändra om i portföljen och detta tänkte jag gå närmare in på.

Låt mig börja med ett citat ifrån 1177.se
Att man är impulsiv kan till exempel också innebära att man är idérik, fantasifull och kreativ. Man kan också vara egensinnig, orädd och vågar göra sådant som andra inte vågar, till exempel prova nya sätt att göra saker på. Många med adhd är energiska, drivande och har stor uthållighet när de själv får välja aktivitet.
Detta är väl det som bäst beskriver min typ. Jag har alltid många bollar i luften, speciellt inom ämnen som intresserar mig och jag kan vara väldigt impulsiv. Känner jag att något är rätt, så är jag inom fem minuter ute på djupt vatten och testar om jag flyter.

Som vissa av er läsare har lagt märke till är jag över 30 år och läser andra terminen inom ekonomi och tänkte utbilda mig till revisor. Detta går fruktansvärt lätt så länge jag är intresserad av ämnena, tex Extern Redovisning var en barnlek då allt fastnade, men Nationalekonomi med mikroekonomi är inte lätt. Man zoonar helt enkelt ut och man har svårt att överhuvudtaget lära sig någonting. Grejerna sätter sig men det tar liksom 10 dagar att påbörja även den enklaste uppgiften. Jag krediterar allt ovan till diagnosen och jag hade nog inte tagit steget att börja studera utan adhd. Tror även att bloggen är en sådan sak som energin ifrån diagnosen ger en och det är bra att använda det till någonting bra!

Man har många styrkor om man kan hantera det. Det är inte många som hittar energi att sammanställa alla olika preferensaktier i ett excel ark över en dag, att plöja igenom otaliga rapporter och bara grotta ner sig. Det är en av de absolut största fördelarna att så länge man har ett intresse så är man ostoppbar. Tiden bara rinner iväg och man blir mer och mer hungrig på information.

Problemet, hursomhelst, är att när det kommer till aktier och långsiktigt sparande så är det inte alltid så lätt. Jag kan vara hur nöjd som helst med min portfölj och som Warren Buffett varit inne på så ska man köpa aktier man hade varit nöjd med att behålla i tio år om börsen stängde imorgon. Så känner jag iallafall på mina investeringar då jag aldrig har en kort investeringshorisont när jag väl köper.

Men här kommer adhd in. Sitter jag och läser någonstans och hittar ett investeringsalternativ som verkar riktigt spännande så träder impulsiviteten in. Är börsen öppen så är det väldigt svårt, för att inte säga nästan omöjligt, att inte sälja av några aktier och placera lite i detta nya alternativet. Det är en daglig kamp och kroppen riktigt kliar att få göra diverse ändringar.

Ena dagen kan en investering i Castellum verka hur spännande som helst och man plöjer igenom alla rapporter man kan hitta, bara för att dagen efter sitta och fundera om man ska sälja till förmån för en annan aktie. Detta är säkert någonting som alla går igenom som investerar, skillnaden kan jag känna att impulsen att verkligen sälja är så mycket större. Högst subjektiv åsikt såklart.

Det är även väldigt svårt att ha en långsiktig filosofi i stunder där börsen går lite långsamt eller en aktie stagnerar. Kroppen kliar efter att sälja till förmån för en "bättre" investering trots man har satt ett långsiktigt mål. Ena dagen vill man vara långsiktig, ena dagen vill man vara en trader och nästa dag vill man försöka tajma hela börsen osv.

Lyckligtvis så vet jag ju om allt detta så jag kan resonera med mig själv, men som sagt är det en daglig kamp och jag har förlorat den någon enstaka gång hittills. Jag sålde Canadream för ett tag sedan även fast jag blev imponerad av företaget och en av bloggarna jag följer, Framtidsinvesteringen, var den som tipsade om bolaget och som äger det. Detta var en av dessa impulshandlingar där det helt enkelt segrade över mig. Jag har dock bolaget på min lista och har koll på fortfarande.

En annan sak är tiden mellan löning och nästa löning. Investerar jag allt den 25e och måste vänta till nästa lön för att investera ytterligare hade det blivit komplikationer. Jag har börjat med att sprida ut investeringarna över hela månaden så jag kan köpa om en annan investering verkar lovande och på så sätt hindra mig själv från att sälja av innehav. Det har faktiskt hjälpt senaste månaden. Så det är absolut någonting jag kommer fortsätta med.

Slutsatsen är att det är väldigt svårt med adhd och att ligga långt, då ens kropp fungerar med en oerhörd energi och vissa impulser försöker få en att vara väldigt aktiv på marknaden när ens mål är att vara så lite aktiv som möjligt. För att få det att fungera försöker jag hitta lösningar. Att investera utspritt över månaden istället för att köpa vid löning är ett alternativ som första månaden jag testar det har fungerat väldigt bra. Denna bloggen är också ett ställe för mig att kanalisera min energi och ett sätt att vara "ärlig" mot mig själv då jag bloggar mitt egna kapital och har en offentlig portfölj jag uppdaterar varje månad här.
5 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Jag kånner igen mig i mycket av det du skriver och även om jag aldrig fått någon diagnos så har jag nog en släng av några bokstäver.
  Har alltid haft lätt för saker så länge det är kul, sen tar det stopp ;).

  När det gäller börsen har jag bara bestämt nig. Jag har en plan och ska följa den. Något jag försökt är att investera i aktier som delar ut och helst spridda utdelningar så länge bolagen är bra. Då får jag löpande likvider som kan investeras.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev nedan så har nog alla någon kombination, speciellt i dagens samhälle där allt ska ha en diagnos :P

   Bra poäng det sista med utdelningar som trillar in titt som tätt. Lite svårt i början bara när utdelningarna kanske inte direkt representerar en summa som är värd att investera i sig själv, men med tiden så :).

   Radera
 2. Jag tror jag har en släng av grotta-ner-mig GMG. Påhittat såklart 😊 men ack så verklig. Uppdaterar flöden, bloggar, DI, EFN, poddar för att vara tokuppdaterad och samma sak med portföljen Hahah som att några aktier fallit bort sen sist jag kollade? Måste lära mig impulskontroll vad gäller kontrollbehovet MVH Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha GNM menar jag såklart 😊

   Radera
  2. Haha ja, alla har vi nog någon bokstavskombination speciellt i dagens samhälle där allting kan diagnostiseras :P

   Men visst är det fascinerande att man ena stunden kan sitta och skriva i sin blogg, bara för att 2 minuter senare ha kollat sin portfölj, loggat in på seekingalpha, kollat twitter osv.

   Radera