fredag 25 november 2016

NetEnt - När är P/E komprimeringen över?

Jag är väldigt sugen att ta in NetEnt i min portfölj. Varje gång jag tittar igenom bolagets siffror på Börsdata så blir jag lika imponerad varje gång.

Borsdata.se

Någonting som imponerar nästan lika mycket är bolagets skuldsättning. De har långfristiga skulder som är nästintill obefintliga. De kortfristiga skulderna har en kassalikviditet på omkring 200%. Ja, det är till och med så bra att NetEnt skulle kunna använda sina tillgängliga likvida medel och betala alla sina skulder, och ändå ha sina omsättningstillgångar och pengar på banken kvar. Nettoskuldsättningsgraden ligger på -36,5%. 

Jag kan absolut hålla med om att låna kan vara bra om man får en hävstångseffekt i tillväxten i bolaget men här tycker jag det fina med NetEnt kommer in. Trots skulder som är väldigt låga och som har väldigt fin täckning så är tillväxten väldigt imponerande. Vinsten har ökat med 25% genomsnittligt de senaste fem åren och omsättningen med 21,4% de senaste fem åren i snitt. Behöver ett bolag ta lån för att få ännu större tillväxt om man redan har dessa fina siffror?

NetEnt har i och med detta gjort en resa som är riktigt fin för investerare som har varit med sen tidigt. Hur ser det ut idag? Mellan samma tidpunkt 2015 och fram tills nu så har kursen i stort sett inte rört sig. Problemet bakom detta är enligt mig en för hög p/e. Enligt borsdata.se så låg P/E nivån 2015 på omkring 42 och har nu gått ner till 35. Slutsatsen kan bli att även om bolaget är lika fantastiskt idag som det var 2015 så har p/e talet komprimerats neråt och därmed haft en effekt på kursen.

Jag ser dagens p/e tal på 35 som fortfarande för högt och att risken finns att p/e fortsatt kommer komprimeras och på så sätt påverka totalavkastningen. Trots bolagets, i mina ögon, fläckfria balansräkning så känner jag att priset är ganska dyrt.

Jag sätter mitt inköpspris på 60 kr eller p/e 30 om vinsterna ökas och priset fortsätter ligga still. NetEnt vill jag verkligen sätta mina klor i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar