fredag 18 november 2016

Prefered Stock ETF - Hög utdelning varje månad till bra diversifieringJag försöker fokusera på totalavkastningen och inte hänga upp mig på sådana saker som direktavkastningen. Därför har jag liksom inga problem med att köpa mig VISA som har en direktavkastning på omkring 0,8% men som jag bedömer kommer växa något enormt de närmsta åren och därmed ge mig en väldigt fin totalavkastning.

Jag har hursomhelst länge velat ha någonting som ger mig ett stadigt kassaflöde och jag har tidigare i månaden investerat i Realty Income som jag låtsas betalar mig hyresintäkter en gång i månaden ifrån mina fastighetsinvesteringar. I dessa kassaflödesskapande tillgångar som jag kommer ägna en liten del av portföljen till så spelar dock direktavkastningen roll. Realty Income ligger på strax över 4% vilket historiskt inte är högt då de ofta flyter omkring 5%.

Igår satt jag och forskade på preferensaktier och kom in på ETF (börshandlade fonder) som har utländska preffered stocks och som delar ut månadsvis. Jag hittade två alternativ som intresserade mig.

iShares U.S. Preferred Stock ETF (PFF)
ETF som har 279 innehav och en direktavkastning på 6,05%. Utdelningen här sker månadsvis runt den första och andra dagen varje månad och i december erhåller man två utdelningar då januaris utdelning brukar ligga omkring den 22a december som en "julbonus", men utdelningen i januari utgår alltså. 

Expense Ratio ligger på 0,47% och har en expense rating på A- enligt etdfb.com.

iShares International Preferred Stock ETF (IPFF)

ETF som har 100 innehav och direktavkastningen ligger på 6,41%. Utdelningen här sker också månadsvisa runt den första och andra varje månad och januaris utdelning erhålls dagarna innan jul även här. 

Expense Ratio ligger på 0,55% och expense rating på B enligt etdfb.com.

Anledningen att jag sneglar på dessa nu är för att priset är inte så dyrt, IPFF ligger på omkring 15$ och dagens låga courtagenivåer gör att jag hade kunnat investera en liten summa varje månad men ändå lägga mest krut på mina andra investeringar medan jag här sakta bygger upp ett stabilt kassaflöde som kommer varje månad.

Utdelningarna skiljer sig dock ganska mycket månad till månad, då innehaven delar ut kvartalsvis och därmed blir det inte ett jämnt flöde. Historiska utdelningar kan hittas här:


Jag älskar att räkna lite och lägga upp olika upplägg. Men en investering i omkring 120,000 kr i dessa så hade man täckt sitt barnspar framöver om man har som plan att spara 200 kr varje månad till tre barn. 

16 kommentarer:

 1. Bra tips! Du har inga sveska preferensaktier i portföljen?

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag har faktiskt inte det. Försöker fokusera på totalavkastning men börjar vilja ha en liten del av portföljen som ger mig månadsvis kassaflöde, därför har jag tagit in Realty Income. Funderar på dessa två nästa gång jag vill öka den delen av portföljen :)

   Mvh

   Radera
  2. Ställer mig frågande till dessa produkter. Vi har en valutarisk här som heter duga. Har ingen aning om var dollarn står i för kurs om ett år. Kan kostatera att den historiskt är rätt dyr nu.

   Att i detta läge ge sig in och köpa fixed income skulle jag varje fall inte göra. Är man intresserad finns ju alltid municipel bond där utdelningen är skattefri för investeraren. Betalar ut månadsvis. Själv har Alliance Bernstein i portföljen. Ticker AFB.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. Hej Lars, trevligt med ett nytt namn i kommentatorsfältet :)

   Ja, det är absolut en faktor att ta med i sina beräkningar. Dock verkar ju Ingves och Co inte vilja höja räntorna den närmsta tiden medans USA är på väg mot räntehöjningar. Tror nog det finns risk att svenska kronan kommer bli ännu svagare. Kanske investera med en liten valutahävstång i tanke?

   Municipal bonds har jag faktiskt aldrig haft en tanke på. Ett område jag får läsa på mig om.

   Tack för tipset!

   MVH

   Radera
  4. Lars har en rätt vettig poäng med hög dollar och fixed income.

   Radera
  5. Är inte den gamla klyschan att time in the market is more important than timing the market applicerbar även här?

   Radera
  6. Troligtvis :) Men jag tror att amerikansk fixed income och väldigt hög dollar gör att man får ligga väldigt lång "time in the market" om dolarn droppar 20-30%. Men samtidigt håller jag med om att det är troligtvis bättre än att ligga helt utanför. :)

   Radera
  7. Dock är jag också tveksam. Tycker VISA och Starbucks är väldigt intressanta aktier och jag hade velat investera mer än jag velat. Men dollarkursen stoppar mig tyvärr att gå all in som jag velat :(

   Radera
 2. Har SDIV och IYLD, samt Northwest Health REIT som månadsutdelare. Riktigt trevligt! // Richard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Northwest har jag kollat lite på och verkar vara ett populärt bolag i bloggosfären. SDIV är helt klart intressant och får ta en närmare titt på denna också :)

   Radera
 3. Hej, jag kör följande SPFF (https://www.globalxfunds.com/funds/spff/), SDIV (https://www.globalxfunds.com/funds/sdiv/) och SRET (https://www.globalxfunds.com/funds/sret/). Ger ett fint kassaflöde. //Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med SPFF :) Då är jag nog på rätt spår med den. SDIV fick mitt intresse när både du och anonym här ovan nämnde den.

   Verkar finnas många härliga ETF:er med månadsvis utdelning.

   Jag måste bara bestämma mig för hur stor del av portföljen jag vill ägna åt dessa kassaflödesinvesteringar :)

   Radera
 4. Är också sugen på någon månadsutdelare i framtiden :) Synd att det är dåligt med liknande ETF:er här i Sverige. Men det kanske kommer i framtiden :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det hoppas jag också :). Som påpekat ovan så hade det varit skönt att slippa valutarisken utan att förlora allt för mycket kvalite.

   MVH

   Radera
  2. Ett alternativ kan ju vara att köpa 3 olika svenska preffar tex. Min preferensportfölj delar ut 8 av 12 månader. Men det går säkert att fixa utdelning varje månad om man vill.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Min preferensportfölj delar ut alla månader, och de nämnda ETFer köper jag bara i min belgiska portfölj som löper i Euro. Där köper jag små belopp varje vecka till låga kostnader, ibland inga alls (Degiro) samt att jag återinvesterar månadsutdelningar som kommer vid tre olika tillfällen. Viss har även Euro tappat mot Dollarn, men jag fokuserar i den portföljen mest på kassaflödet. //Dividend500

   Radera