onsdag 16 november 2016

VISA - Vinnare i ett kontantlöst samhälle?


Jag har länge gått och funderat på det här med om vi kommer använda kontanter i framtiden. När jag är i Sverige så använder jag i 99% av fallen antingen Swish eller mitt Visa kort när jag betalar. Jag har aldrig kontanter på mig och får jag kontanter så växlar jag dessa med min sambo så hon får kontanterna och hon ger mig samma belopp på mitt bankkonto istället. Win-win då hon är lite gammaldags...

När jag däremot är i Tyskland som händer då och då, så är det svårare att endast ha sitt kort. När jag var och handlade i centrum i en stor stad så tog inte ens McDonalds kort utan jag fick helt enkelt avbeställa och snällt gå därifrån när det kom till betalningen. Detta fick mig att fundera ytterligare hur mycket större potential där finns för kortföretagen, främst då VISA.

Ganska intressant att till exempel i Kina så görs 90% av alla transaktioner fortfarande med kontanter. I USA och England är siffrorna 55% respektive 48%. Totalt sett så sker 75% av alla transaktioner i världen fortfarande av kontanter. Svenskarna är unika då vi använder vårat kort tre gånger oftare än snitt europén använder sitt! Enligt Riksbanken så låg Sveriges antal kontanttransaktioner på 2% förra året! Även om Sverige kan vara en marknad som har begränsad potential så är potentialen i övriga världen väldigt stor.

VISA behöver inte någon närmare företagsbeskrivning då vi alla nästan antingen innehar ett VISA eller Mastercard, eller kanske både och. VISA är iallafall just nu det kortföretaget som har störst marknadsandel på omkring 47% följt av Mastercard på 21%. Andra små aktörer är AMEX, EFT och Discovery.

En sak jag gillar med VISA är att de inte tar någon kreditrisk. De erbjuder ett kreditkort och tar del av kakan, men det är ett annat bolag som står för själva krediten och därmed också risken.

Enda skulden VISA har är på 15$ miljarder och uppkom så sent som förra året i och med köpet av VISA Europe.

Vad finns där att inte tycka om med ett företag med väldigt hög rörelsemarginal, stabilt kassaflöde och låga skulder? Som dessutom kommer gynnas av ju mer kontantlösa vi blir?

Jag är all-in på VISA och har köpt på mig lite idag. Kommer göras till en av de större positionerna på sikt.

8 kommentarer:

 1. Intressanta tankar! Vad ligger direktavkastningen på idag?

  Själv köpte jag en startposition i unilever idag.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag köpte så låg det på omkring 0,83% så inget att hoppa högt över :). De har dock en väldigt hög utdelningstillväxt och trots det så har de mer pengar över varje år. Så potentialen framöver för utdelningen är väldigt bra.

   Radera
 2. Jag har länge spanat på Visa och funderat på att köpa in mig.

  För tillfället ligger jag dock lågt, men bolaget finns på min bevakningslista så det kan mycket väl bli ett köp längre fram.

  Bolaget känns iallafall intressant och verkar ha bra förutsättningar framgent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med :)

   Jag brottades egentligen bara med frågan om det var Visa eller Mastercard som gällde och jag valde det större bolaget.

   Radera
 3. Mycket intressant skrivet!
  Kontantanvändningen minskar ständigt, du skriver att kontanttransaktioner låg på 2% förra året, var hittar du informationen? Jag lyckades inte hitta i riksbankens sida.
  Tack för intressant blogg!
  /Alexandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt bra fråga och jag kan inte hitta min källa igen. Jag får nog gå och redigera inlägget då jag inte kan backa upp siffran mer. Ska fortsätta leta då jag har läst det innan så jag återkommer :)

   Mvh

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Hej, och tack för ditt svar.
   Jag har påbörjat skrivandet av avhandlingen som handlar om minskad kontanthantering och tycker därför att det vore utmärkt att använda den här informationen, och måste därför ha korrekta källuppgifter.
   Jag har lyckats hitta en graf från 2013 som visar att kontanttransaktioner låg på ca 2.5 % ( http://www.riksbank.se/Documents/Rapporter/Finansmarknaden/2016/rap_finansm_160831_sve.pdf , sid. 101)
   /Alexandra

   Radera