måndag 12 december 2016

Hög sparkvot är ingenting för mig!

Jag är imponerad av folk som kan spara över 50% av sin lön varje månad och sätta in dessa pengar i diverse investeringar. Detta bäddar oftast i en framtid med en väldigt stor förmögenhet och den frihet som dessa är ute efter.

Jag är däremot en sådan person som inte hade kunnat förmå mig att spara så mycket. Ju mer jag tänker på det, ju mer känner jag mig nöjd med min siffra på omkring 20% sparat kapital i månaden. När jag är klar med studierna om två år så hade jag mycket väl kunna höja kvoten till omkring 40% utan problem då jag inte behöver böcker, pendelkort, får högre inkomst osv.

Men varför? För att bli fri? Fri för mig är att jobba med något som inte känns som ett jobb. De case och dagar jag hittills har spenderat ute hos företag har gjort så att jag inte velat gå hem. Det har varit så kul och lärorikt. När man sen pratar med de som har jobbat med det i över 15 år och de fortfarande har den glädjen i ögonen och säger att de utvecklas varje dag. Det är något jag finner eftersträvansvärt och det är mitt största mål just nu.

Jag har märkt att vid min fokusering på att spara så har det blivit tråkigt. Jag kan inte unna mig saker i vardagen mer utan att tänka på vilka aktier jag kan köpa för de här pengarna. Vill jag köpa ett PS4 så ska jag kunna göra det utan att känna ångest och tänka på hur mycket de här pengarna är värda i framtiden. Jag har helt enkelt kommit till insikten att med att fokusera på att spara så har andra delar av mitt liv blivit lidande. Det har blivit som en drog.

Ska vardagen fram tills jag är "fri" vara ångestfylld och med ett tänkande som går ut på att spara spara spara? Borde jag börja pendla överallt och sälja min bil fast jag förlorar flera timmar varje månad? Borde jag köpa billigare matvaror fast jag tycker om mat?

Just nu står jag vid en väg som går i två riktningar och jag har valt den ena. Jag vill nästan sätta ett tak på mitt sparande. På 20%. Sedan får det vara så. De pengar som är över vid månadens slut får helt enkelt gå till amortering på bostaden eller som en present till barnens sparande. Jag känner iaf jag måste koppla bort den här fixeringen vid sparande ett tag.

Man kanske skulle gjort något mer med sina sparade pengar? Hjälpa en ung entreprenör i utbyte mot en del av bolaget? Kanske hade gjort att det känts mer verkligt.

Bara en massa tankar, såhär en måndagsförmiddag.

8 kommentarer:

 1. Du gör rätt i att göra det som känns rätt för dig. För tillfället är inte min sparkvot heller hög då jag jobbar halvtid. Jag tycker helt enkelt inte det är värt att jobba mer bara för att kunna spara mer.

  (Men) jag har dock jobbat hårt tidigare i livet och då legat på 50-60% sparkvot. Jag tyckte det var värt det för jag har trots det alltid gjort allt jag velat, rest mm.

  För min egendel har jag kommit fram till att jag inte behöver mer för att vara lycklig så om jag jobbade heltid som förut så skulle jag troligtvis kunna spara runt 60% utan att ändra nåt. Det där är dock väldigt individuellt så man ska göra det som känns bra.

  Att jag vill sluta jobba helt (eller ha möjligheten att sluta jobba helt) har inte direkt att göra med att jag inte gillar mitt jobb. Det är för att jag vill prioritera andra saker före. Jag vill kunna resa när jag vill, åka skidor mitt i veckan, inte midda tid med nära och kära etc. Ett jobb kan vara kul men man kan vilja ifrån det ändå för att andra saker är roligare. Så tänker jag :).

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut kan andra saker vara roligare :). Dock är frågan jag ställer mig vad jag får max nytta av, att snåla nu och missa saker jag vill för att ta igen det senare, eller att ha det mer balanserat. Jag har nyligen börjat testa olika viner och det är en hobby som kostar pengar. Även funderingar på att ta upp whiskey och kanske testa lite mer exklusiva, ja inte över 1000kr st. Pengar som såklart påverkar min sparkvot men som förgyller livet.

   20% känns som ett bra tak. Resten får gå till hobbies och barnen helt enkelt. Jag är iaf över de magiska 10% :)

   Radera
  2. Jag tycker absolut inte man ska snåla nu för att leva sen. Jag tycker du gör rätt i att inte överdriva sparandet och hittar en bra balans! Sen får man ju mer för pengarna nu än om 10 år med tanke på inflationen ;).

   Radera
 2. Jag tycker inte heller man ska snåla på saker som sänker ens livskvalitet för mycket. Bättre att spara på rätt saker. För min del köpte jag en bil som förbrukar hälften av den mängd bränsle min gamla bil gjorde av med. Gjort mig av med min telefonkostnad på ett bra sätt. Använder tygpåsar som även är bättre för miljön. Amorterat av mina lån så jag slipper betala ränta. Köttet jag köper är kort datum men endå runt halva priset. Köper mycket på erbjudande istället för ordinarie pris. Hade jag vela haft ett playstation 4 hade jag köpt det. Jag sparar det jag har råd med varje månad utan att må dåligt av det. Samtidigt väljer jag hellre än defensiv aktie istället för något småbolag. Viktigaste för mig är att inte förlora pengarna jag investerat. Annars kan dom lika gärna ligga på ett sparkonto med låg ränta. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kött är ju även mörare när det är "gammalt". Väldigt sällan köttet är dåligt. Håller med dig om defensiva aktier. Min portfölj kryllar av dom tycker jag :)

   Radera
 3. Håller med dig i mångt och mycket! Det får inte bli som så att sparandet går ut över din nuvarande lycka och livskvalitet, istället gäller det att hitta en rimlig balans mellan konsumtion och sparande. Jag är sällan förtjust i att köpa mig massa elektronikprylar, men när impulsen väl slår till så köper jag det. Finns ingen anledning i världen att sitta och skjuta upp så saker man vill ha idag, så länge man gör det med rimlig måtta. Just därav har jag inga som helt bekymmer med att äga en bil och MC vid 23-ålder, dock förnyar jag inte min mobil/dator varje år eller jag går inte ut på klubben varje helg. Prioriteringar, helt enkelt.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, prioriteringar är väldigt viktigt. Jag blåser heller aldrig pengar på krogen osv, vill ha mer substans i mina inköp. Skönt att du känner att du kan handla vad du vill, jag strävar efter att nå dit igen :)

   Radera
 4. Precis min tanke i mitt senaste inlägg. Man vill känna att det är en rätt spenderad krono, inte sparad krona bara för att. Man måste maximera livet, både nu och sen för vem vet hur lång tid man har på jorden. Tänker på ett inlägg Sparo gjorde för att tag sen där han skrev om när han trodde att han var riktigt sjuk; då tänker man inte på ngt annat än att bli frisk. Oavsett hur mycket pengar man har på kontot (med risk för felcitering)! Med vänlig hälsning Kneg

  SvaraRadera