tisdag 14 februari 2017

Schwab US Dividend - ETF värd att investera i

Som jag har nämnt i tidigare inlägg så har jag automatiserat en del av mitt sparande i fonder såsom Didner Gerge Småbolagsfond, Spiltan Investmentbolag Sverige och SPP Aktiefond Sverige & USA.

Men jag saknar att mina investerade pengar gör att jag har utdelningar att se fram emot. Därmed har jag bestämt mig för att allokera en del av mina automatiska sparpengar i Schwab US Dividend.

Denna ETF investerar i utdelningsbolag i USA som minst har höjt utdelningen i tio år i streck. Det vill säga, även över finanskrisen.


Genom att snabbgranska de tio största bolagen som totalt står för 44,16% utav innehållet så ser man att det vankas kvalite och en fin utdelningshistorik inom bolagen. 


Någonting som jag lagt märke till i sökandet efter en sådan här ETF är att vissa ETF som kallar sig utdelningsinriktade har en väldigt stor vägning emot utilities sektorer där utdelningen oftast är hög. I SCHD tycker jag att jag får en bra blandning och jag gillar att Consumer Staples toppar. Enda jag är lite missnöjd med är att Information Technology tar så stor del som 22,72% men jag kan väl erkänna att det är lite av min kunskap inom just IT som tar sin rätt där.


Stora, stabila företag framgår även utav denna bilden.

Hur har det då varit med utdelningar och utdelningstillväxt? 


Stabil utdelningstillväxt vilket kan förväntas med innehållet inom denna ETF. Utdelningen betalas även fyra gånger om året i mars, juni, september och december. 

Jag kommer som sagt göra så att jag varje månad kommer köpa på mig nytt i denna ETF och det betyder att jag kommer omlokalisera en del av mitt sparande i de svenska fonderna som jag har valt för att automatisera mitt sparande lite. Jag vill fortfarande ha 50% av mitt sparande i aktier som jag själv väljer och just 50% är ett golv just där. Under 50% vill jag ej gå då stockpicking är så otroligt kul och lärofyllt.

SCHD känns som en fond jag kommer kunna ha i många många år framöver utan att behöva bry mig nämnvärt. Enda risken är väl egentligen att dollarn står så högt i dagsläget att en del av fondens förtjänster kan försvinna om kronan stärks. Valutaspekulation är dock inget jag riktigt bryr mig om så jag kör.

Dagens utdelningsprocent ligger på omkring 2,76% årligen och fondens avgift är 0,09%.

4 kommentarer:

 1. Funderar varför du sparar i två sverige fonder, spiltan och spp? Dom två är ganska identiska.
  Enligt dividend.com så är dividend yield 3.62%. Har själv 4 fonder och funderingar på just denna ETF. Tror att det är ett bra val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest för att jag ville få med hela indexet. Balansen mellan dessa två fonder är dock 50/50. Inget rent logiskt bakom utan mer för att det känns bra.

   3,62% kan väl inte stämma? Förra årets utdelningar på 1,2580 / 43,58 blir cirka 2,8%.

   Jag tror också denna är ett bra val :)

   Radera
 2. Intressant ETF. Är det samma courtage och växlingsavgift som vid köpa av aktier från Usa? Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja iaf på Nordnet där jag köpte den här gången. Jag skulle utgå ifrån att det då är samma på Avanza.

   Radera