lördag 30 september 2017

Sambons första aktieköp!

Som en liten uppföljning till gårdagens inlägg: Gemensam eller delad ekonomi? så kommer här ett inlägg som handlar lite om hur jag sår ett frö för att vi ska nå gemensamma ekonomiska mål.

Sambon har alltid gått lite efter vad hennes mormor har sagt. Lite av en klassiker. Hennes mormor har alltid avrådit henne ifrån att investera då aktier är som lotto vilket i sig är lite kul när det kommer ifrån en som spelar bingo för 200 kr varje vecka.

För ett tag sedan ville sambon däremot börja spara pengar i objekt som ger mer än sparräntan och jag gav henne rådet att köpa lite fonder. Efter det så köpte hon lite Didner Gerge Småbolag och deras aktiefond samt en indexfond i USA. Tiden går och dessa ökar i värde och man märker lite att hon tycker det är kul att tjäna pengar passivt.

Så för några dagar sedan kom då första steget mot vad jag hoppas blir en investeringshobby. Hon sa att hon ville köpa några aktier. Hon läser väldigt mycket av den fantastiske Isabella Löwengrip och är även med i gruppen för kvinnor som gillar aktier, tror jag den heter? Sedan la hon vilka aktier hon var intresserad av och vad jag hade för avsikt. Jag förväntade mig att detta kunde vara allt möjligt. Jag minns ju själv vilka aktier jag investera i från början ...

Döm av min förvåning när det var hög kvalite genomgående. Det var NCC, Skanska, H&M, Ica, Axfood, Investor och Kinnevik för att nämna några. Ligger kanske något i att kvinnor är bättre investerare än män...

Min respons var att det bara var att köra för det är bra bolag allihopa. Den 22:a september kom då första köpet i H&M och detta fylldes sedan på av köp i Investor A, Ica Gruppen och H&M nu efter löning också.

Jag visade henne efter köpen vilken utdelning hon kan förvänta sig 2018 och responsen var ju ganska ljummen när det stod klart att det knappt är över 100 kr hittils. Försökte dra in hur stor roll det spelar om hon håller uppe detta månadssparande + bolagens höjning av utdelningen faktiskt gör i det långa loppet. Även här var mottagandet ljummet.

Dock är jag övertygad att när hon får uppleva ränta-på-ränta effekten i realtime och inte som beräkningar på ett papper så kommer hon nog bli lika exalterad som många av oss andra nördar blir.

Ränta-på-ränta är en effekt som låter överdriven om man inte är så insatt i det matematiska och jag tror många måste uppleva det för att verkligen tro sina ögon.

Jag är iallafall positiv till att dessa små stegen till att vilja investera kommer bidra till att ändra hennes inställning till hur jag ser på sparande och varför jag vill vi ska lägga undan mer än vad vi gör nu för att få ett "bättre" liv senare där pengar inte är en faktor i vardagen.

4 kommentarer:

 1. Grattis! Jag tror som du säger att utdelningarna börjar ticka in och kapitalet ökat lite wå kommer hon fatta vad det habdlar om! ;) jag fick tjejen att blrja köpa aktier för 1,5 år sedan och nu är hon såld. Hon får in ca: 2500kr/år i utdelningar. I blrjan sparade hon 1000kr i månaden, nu 7000/kr i månaden och hon tycker det är skitkul. Tror det är när man fattar värdet i det som intresset ökar, vi har satt upp lite gemensamma mål som utdelnibgen ska täcka, skidreaor varje år osv.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, att den oinsatte får se under resans gång vilka skillnader det blir efter ett tag är nog ett bra sätt att få dom insatta :) Det är trots allt en väldigt hälsosam hobby!

   Det där med gemensamma mål ska jag ta följd på och ta upp vid ett senare tillfälle om nu hennes intresse fortsätter frodas. En "gratis" semester om året kan ju vara en bra start.

   Radera
 2. Ränta på ränta gör sig bäst efter ett antal år. Jag visade mina barn vad en 1 000-lapp/månad ger för utfall om 40 år när de ska pensioneras. De blev imponerade, minst sagt. Att snacka om en extra hundralapp nästa år är ju inte vad långsiktigt sparande handlar om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju inte min poäng heller ... Jag menade ju att iom hennes nuvarande köp så får hon 100 kr året därpå redan nu. Med ett kontinuerligt månadssparande och utdelningshöjningar så kommer det ge en stor effekt. Att försöka få henne imponerad av 100 kr nästa år var inte min poäng.

   Radera