måndag 31 oktober 2016

Hjälp mig trimma utgifterna

Information: Jag och sambon, båda studenter men jobbar extra. Trebarnsfamilj som bor i radhus.

Överlag känner jag mig nöjd då jag vet att när vi återgår till jobb efter studietiden så har vi en bra grund på låga utgifter och relativt höga inkomster. Ingångslön på mitt jobb är omkring 20000 netto och för sambon 18000 netto.

Vi kollar över budgeten varje månad och vi vill gärna trimma den men vi har kommit till punkten där vi kanske behöver en spark där bak för att trimma ännu mer, eller så har vi kanske nått en punkt där givet våra förutsättningar med barn osv nåt en bra nivå. Vi lever inte i lyx men matkontot är tillräckligt fyllt hela månaden och vi har ju omkring 4000 kr över en normal månad.

Jag kan alltid gå in och jobba extra så oftast är inkomsterna lite större än så här. Men försiktighetsprincipen gäller :)

Såhär är vår budget:


Förtydling av vissa utgifter
Försäkring: Här ingår bilförsäkring, hemförsäkring, försäkring på mig och min sambo + barnen (vi lade till en extrapost här så att om någon av oss skulle gå bort så kan den andre lösa ut huset och få pengar över). 

V70/S60 = Lån som vi tog när vi var unga och dumma. Räntan ligger på omkring 4% på båda. Total summa omkring 150,000 och vi förväntar oss att dessa betalas av från vinsten av huset vid eventuell försäljning om fem år enligt våra planer att då uppgradera vårat boende ifrån radhus till friliggande hus.

Telia = Jag har tecknat CMore utan bindningstid så kommer säga upp nu när Allsvenskan är över. Det kommer betyda att utgiften sänks till omkring 300 kr.

Radiotjänst = Jag spyr på denna. Är det lätt att ta sig bort därifrån?

Gym = Sambons kort på 389 kr som hon kommer ta bort pga brist på tid, och jag har på 269 som går ut vid årsskiftet. Funderar på om jag ska fortsätta då jag alltid blir förkyld och är intresserad av att eventuellt börja med någon sport då styrketräning är så tråkigt...

Busskort = För att vi ska kunna ta oss till skolan utan att använda bil.

Handels/Akassa = Då vi fortfarande jobbar och bara är tjänstlediga under studietiden.

14 kommentarer:

 1. Alla är vi ju olika men så här har jag gjort. Gått ur akassan för flera år sedan. 500kr månaden blir mycket med tiden. Har ingen hemförsäkring men en försäkring mot vattenskador som ingår i hyran av vår bostadsrätt. Har gym och badhus gratis från min arbetsgivare. Skaffat Vimla för att ringa för 30kr i månaden. Du kan bli min Vimla vän och sedan värva din sambo och så småningom dina barn och på så sätt spara enormt på telefon utgifterna. Vet inte vad du har för bredbandsutgift men kolla upp om det finns något billigare alternativ. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Investera i några tygpåsar också. Bättre för både miljön och plånboken :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får påsar gratis eftersom jag jobbat på City Gross (fortfarande varannan helg) så det är inga problem :). Men absolut ett bra tips för miljön.

   Jag älskar försäkringar och A-kassan också vidare. Jag är väldigt riskavert! :)

   Radera
 3. Spotify kan du lätt spara en tusenlapp om året på. Reklamen är förbannat irriterande, inte minst eftersom variationen är så extremt låg, men just nu känner jag inte att jag vill spara.

  Frisörskostnader är också något som är lätt att spara på. Jag klipper mig för cirka 500 kronor per år, vilket var vad en förvisso mycket bra klippning kostade i innerstaden. Även om det är lite billigare utomlands går det att få ned den kostnaden till 1000 kronor per år utan problem och därmed spara en tusenlapp eller två per person.

  Skulle inte råda dig att gå ur facket - det är en billig försäkring med tanke på vad du får ut om det mot förmodan skulle skita sig. Däremot verkar din avgift vara ganska hög - jag betalar ungefär en tusenlapp mindre per år hos JUSEK. Försäkring är också ett nödvändigt ont. Kolla försäkringsbolagen och se var du får bäst villkor. Som utlandsboende skiljde det 5 000 kronor mellan bästa och sämsta erbjudandet per år.

  Minska ditt billån, du behöver en aktieavkastning på nästan 5 procent årligen brutto för att komma ifatt vad du betalar där.

  Busskort är ekonomiskt men 1605 kr/mån låter jättemycket. Antar att det är för flera personer eller zoner? Köper du årskort? Jag tog en engångskostnad och köpte ett årskort, även om jag inte utnyttjar det under semestermånaden, eftersom det helt enkelt ändå skulle bli billigast i längden. Sedan har du utgifter för både bil och buss - här kan ni säkert kapa mer genom att i högre grad använda bussen och använda bil bara när ni måste. Jag har aldrig ägt en bil och sparat stora pengar på det.

  Jag har inte betalat till Radiotjänst de senaste åren men äger heller ingen TV sedan ett decennium tillbaka. Se upp bara eftersom de kan kräva dig på avgift om du har en dator med internetuppkoppling. Jag har inte haft fast bredbandsuppkoppling när jag bodde i Sverige senast och då fanns inte skäl att betala avgift eftersom jag inte kunde anses se webb-TV.

  Gym är nyttigt men onödigt dyrt. Vet inte hur du bor men grundmotion kan du säkert få utomhus genom löpning/cykling. Brukar ofta finnas utomhusgym i motionsområden som ger vissa grundläggande styrkemoment. Investera i enklare hantlar/hävstång. Det är inte särskilt dyrt och betalar av sig ganska snabbt. Du kan göra många grundläggande styrkeövningar utan avancerad utrustning. Jag har små hantlar som förvisso inte helt ersätter gymmet men ändå ger mitt grundbehov.

  Matkostnaderna verkar imponerande för en stor familj. Ät oftare vegetariskt, det får ned utgifterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för dessa råden! Mycket nyttig information.

   Busskorten är för två personer som pendlar nästan genom hela Skåne. Vi har studentrabatt så blir lite billigare på så vis. Tyvärr känner jag att jag måste äga en bil om familjen ska ta sig på kalas osv. Vi klarar oss på en tank per månad.

   Spotify kommer tas bort och ska göra ett försök med radiotjänst. Gymmet är något som jag ser som en ganska dålig investering. Slår man ut det på antalet gånger så är det en förfärlig kostnad ;)

   Hur ser du på billånet? Nog kan jag avkasta mer än 5% årligen på börsen ganska lätt och jag amortera några % varje år redan. Tror omkring 15% årligen just nu.

   Radera
  2. 15 procent årligen låter som en lagom nivå. Andrahandsvärdet på bilar är ändå begränsat och då ska du ha betalat av det inom åtta år.

   Radera
  3. Ja precis. Dock är det en sådan skuld som nu när jag sitter här så slår jag mig för pannan. Men man får göra det bästa av situationen.

   Radera
 4. Tror nog inte du ska räkna på 15% årlig avkastning. Är du väldigt skicklig när det gäller aktieaffärer kan det säker gå en period. Men historiska avkastningen ligger lägre samt att vi knappt har någon inflation just nu. Jag hade själv valt att betala av ett lån med 5% ränta då det krävs en del risk för samma avkastning på börsen. Problemet med en belånad bil är även att dom oftast kräver helförsäkring på bilen om jag minns rätt? Det gör även att du måste ha en dyr helförsäkring på bilen istället för en vanlig trafikförsäkring. För min del hade jag förlorat någon tusenlapp till på det då jag endast har trafik. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta kanske förstod 15% fel. Antar du menade att du amorterar av 15% av lånet årligen? Mvh

   Radera
  2. Helt rätt! :)

   Jag är rätt försiktig och räknar med omkring 8% avkastning årligen. Och om jag är optimistisk räknar jag med 10%.

   Angående helförsäkring så hade jag tagit det ändå. Jag är för riskavert för att avstå något sådant.

   Radera
 5. Det enklaste spartipset är förmodligen tv-licensen. Ett telefonsamtal och siffran är 0. Känner ni någon slags dåligt samvete för att tjuvtitta lägger ni ner tv-tittandet och sparar en massa tid också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda jag ser är fotboll och det är väl 30 matcher om året. Har ingen ro att se något annat :)

   Radera
  2. Då är det svårt för fotboll sänds ju typ JÄMT. För övrigt en av anledningarna att jag slängde ut tv:n :-).

   Radera