onsdag 23 november 2016

Kostsam pensionsmiss

http://www.di.se/nyheter/kostsam-pensionsmiss-av-fotbollsproffset/

Fick upp följande artikel i mitt twitterflödet och efter att ha läst den så förundras jag. Att fotbollsspelaren ville säkra framtiden och placera 200,000 kr i en pensionsfond. Nu vet inte jag hur det såg ut 1999 med KF osv men man kan väl iaf enas om att det är bättre än inget.

Dålig tajming visserligen innan bubblan sprack där i början av 2000-talet men jag blir inte klok. Hur kan en investering på 200,000 kr i fonder tappa nästan 3/4 i värde under 17 år? Placerades pengarna i IT-fonder?

Nu verkar det som att fotbollsspelaren har lämnat över pengarna så att andra skulle sköta jobbet och välja fonder till honom. Här kan jag undra, om man nu ändå tänker långsiktigt att man ska lägga undan en stor summa pengar till pensionen, varför skaffar man sig inte kunskap om hur fondmarknaden och/eller aktiemarknaden fungerar och göra placeringar därefter.

200,000 kr förräntas ganska mycket på 17 år. Med 8% totalavkastning så är det omkring 740,000 kr. Vid 10% totalavkastning så är vi över 1,000,000 kr.

Jag har alltid varit väldigt skeptisk till att låta andra sköta grejer för mig. Jag är skeptisk till hantverkare då jag anser de tar på tok för mycket betalt och där är väldigt mycket informationsasymmetri. Ännu mer skeptisk är jag till folk som vill tjäna in pengar till sin bank/försäkringsbolag genom att förvalta ens pengar mot höga avgifter.

Att få lite grundkunskaper om börsen borde vara något som borde ligga i alla privatpersoners intresse och då speciellt för de som har yrken där lönerna är stora och karriärerna är korta.

Det sägs att man lär sig av att göra misstag. Dock är det knappast bra tajming att göra misstag med pengar som är avsatta till pension när man är omkring 40 år. Få år kvar att repetera det på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar