torsdag 15 december 2016

Det här med fond-i-fond

Vill klargöra att jag själv inte sparar i fond-i-fonder men däremot i någon billig indexfond och Didner & Gerge småbolag. Men däremot så ligger det till så här att en av mina kompisars föräldrar jobbar inom banksektorn, närmare bestämt Handelsbanken, och de har ett gemensamt spar i Handelsbanken Offensiv 100 till min kompis barn.

Jag gick in av ren nyfikenhet och såg att detta är en fond-i-fond och består utav andra Handelsbankenfonder. Ursprungsfonden, Handelsbanken Offensiv 100, tar 1,4% i förvaltningsavgift för att placera pengarna i andra fonder! Sedan tar dessa fonder ut samma avgift på 1,4% i avgift också. Utan att räkna på det så låter det som att väldigt mycket av deras barnsparande kommer gå förlorat.

Jag kan även känna viss avsky jämte min kompis förälder som borde ha lite mer kunskap än att sätta sitt eget barnbarns sparande i en sådan här fond. Är bankmänniskor så skrupelfria att de vill tjäna pengar på sin familj? Eller är det brist på kunskap?

Jag säljer iallafall mina Handelsbanken aktier nu.

4 kommentarer:

 1. Vet inte hur dom tänker men man borde ju göra det som är bäst för barnen om man har kunskap till det. Jag vet att vissa av Handelsbankens fonder har presterat bra men fond i fond sparande känns oseriöst då jag själv vet att banker lurar in folk som inte bryr sig så mycket samt inte är så intresserade om avgifter. En av mina bättre vänner blev själv rekommenderad fond i fond hos länsförsäkringar. Jag vet inte vad dom har för avgift men jag tror alla banker försöker tvinga på folk dessa lösningar då de själv tjänar bra på det. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja exakt, att som bankman inte veta bättre när det gäller att starta ett barnspar till sitt barnbarn... Det gör mig mållös. Som jag skrev i texten, är denne person inte bättre insatt eller försöker denna tjäna pengar till banken via sin egen familj? Vet inte vad som är värst.

   Radera
 2. Det är riktigt tråkigt att det ska vara så, fond i fond borde inte vara tillåtet. Iaf om det går in i andra avgiftsbelagda fonder och har en avgift. Om inte annat borde de isåfall vara övertydliga: - Du ät införstådd med att den här fonden tar en avgift för att investera i andra fonder som tar en avgift? Du förstår säkert att vi tjänar mer pengar på det sättet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konceptet är väl ganska okej, att man investerar i en fond och får en portfölj av fonder. Ett utspritt månadssvarande för den lata typ :). Däremot borde ju aldrig fond-i-fonden i sig själv ha en avgift, eller isåfall en försumbar omkring > 0,2%. Men absolut, att ha en fond-i-fond som sedan investerar i andra fonder ifrån samma bolag till helt sjukt höga avgifter, det är ganska allvarligt och det borde ju finnas regleringar här kan man tycka. Ett koncept som på ytan kan låta bra för den oinsatte men som när man bara gräver bort det översta lagret ser hur illa det är.

   Radera