onsdag 1 mars 2017

1.000 kr i årlig utdelning!

Jag ska börja med att skriva att jag inte har fokuserat så mycket på utdelning tidigare. Intressanta bolag för mig har ofta varit exempelvis VISA och Nike som båda är runt 1% och snuddar.

Ju mer jag har läst om Dividend Aristocrats och att leva på utdelningar ju mer fascinerad har jag blivit. Att investera, låt säga 1000 kr i ett bolag, och få 3% i direktavkastning vilket resulterar i 30 kr om året har inte direkt varit något som lockade mig nämnvärt.

Men! Jag har inga planer på att gå i pension idag, om jag ens någonsin vill gå i pension så jag har tid på mig att bara låta pengarna vara och öka i värde. Det fina är att dessa hära aristokrater ökar sin utdelning varje år. Lägg därtill återinvestering så blir det en finfin effekt av alltihop.

Låt säg att i första exempel så ökar utdelningen med 8%. Till 3,24% nästa år. Då får jag helt plötsligt 33,37 kr (med återinvestering)!

Det här tänket med att leva på utdelningar, och endast utdelningarna, samtidigt som ens innehav står orört och dessutom får en utdelningsökning varje år som överstiger inflationen (förhoppningsvist), ja det tilltalar mig väldigt mycket.

Efter att ha lagt om portföljen lite så kan jag konstatera att prognosen för utdelningar 2017 ligger på strax över 1,000 kr. Det är inte mycket men jag tycker det är en finfin början på min utdelningsinvestering.

Man kan se det som följande, jag har nästan ett månadsspar på 100 kr automatiskt genom att bara använda mig av utdelningarna. Jag känner "tyvärr" många som inte ens sparar det med full lön.


Såhär ser utdelningsportföljen ut just nu. I kriget högst upp skall det stå Sagax Pref. 

Hur tycker ni det ser ut? Jag är lite oroad över exponeringen mot amerika men svårt att motstå alla aristokrater där. Tycker svenska bolag är tråkig med årsvis utdelning. Pandora ifrån Danmark känner jag är ett riktigt intressant case.

2 kommentarer:

 1. Jag tycker det är många bra bolag du har i portföljen. Det är som du själv säger mycket amerikanska aktier så utdelningen kommer ju minska en del (i svenska kronor) om dollarn blir billigare. Men eftersom du inte har några planer på att gå i pension och leva på utdelningarna så gör det inte så mycket, det jämnar ut sig på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, sådär tänker jag också. Skulle jag gå i pension så är det om en sisådär 30 år och då har jag träffat många toppar och bottnar när det gäller eventuella växelkurser.

   Mvh

   Radera